Cum ne incalzim locuinta?

Instalarea unei centrale termice de apartament se dovedeste a fi intotdeauna o alegere inspirata. Principalul avantaj al unui astfel de sistem consta in primul rand in flexibilitate. Veti putea avea caldura si apa calda oricand doriti, veti putea controla temperatura in functie de vremea de afara, veti putea sa o inchideti atunci cand plecati in vacanta, iar principalul atu, consta tocmai in costuri, platiti numai ce consumati. Sunt cateva aspecte esentiale de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa achizitionati o centrala de apartament: tipul de izolatie a peretilor, suprafata locuintei, numarul de camera sau tipul de ferestre. Asadar, in functie de nevoile dumneavoastra puteti alege din cele trei tipuri de centrale termice: pe gaz, care sunt cele mai populare, pe combustibil solid sau pe curent electric.

Articole similare

Centralele termice pe gaz sunt unele dintre cele mai convenabile si mai utilizate sisteme. Un avantaj in cazul acestor centrale il constituie usurinta in exploatare, gama foarte variata de puteri si de asemenea solutii tehnice multiple: centrale termice in condensatie, cu tiraj natural, cu tiraj fortat, cu camera etansa de ardere sau preparare instantanee de apa calda menajera. Pretul relative scazut al gazul reprezinta un alt avantaj. Veti putea plati destul de putin pentru incalzirea locuintei.

Centralele termice pe combustibil solid (lemne sau carbuni) au ca principal avantaj costul scazut al combustibilului. Insa, in cazul apartamentelor nu sunt intotdeauna recomandate, necesitand existenta unui loc de depozitare a combustibilului. Un alt dezavantaj il constituie costul de instalare si necesitatea incarcarilor periodice cu combustibil, aceasta traducandu-se in timpul pierdut.

Centrala termica pe curent electric este mai putin costisitoare la montare, insa costurile de exploatare ale acesteia pot fi mai ridicate decat in cazul centralelor termice pe gaz. Avantajul unor astfel de sisteme consta in faptul ca reteaua de curent electric este dezvoltata la nivel national si deci va fi usor sa va racordati, in vreme ce dezavantajul consta in gama de puteri reduse.

Confortul de a avea temperatura dorita in casa si apa calda la orice ora, precum si costurile lunare reduse sunt principalele avantaje ale oricarui tip de centrala termica. Nu va ramane decat sa alegeti sistemul care se potriveste cu nevoile dumneavoastra. Si daca aveti de echipat o casa noua sau odata cu achizitionarea unor centrale v-ati hotarat sa inlocuiti si caloriferele vechi, este recomandat sa va hotarati in primul rand asupra materialului din care sunt confectionate. Puteti alege calorifere din aluminiu, fonta sau otel.

Caloriferele din aluminiu au un pret destul de scazut in comparatie cu cele din otel sau fonta, sunt foarte usoare si rezista destul de bine la temperaturi mari. Singurul dezavantaj este acela ca au o durata de viata scazuta. Daca ati optat pentru caloriferele din otel, este bine de stiut, ca desi acestea se incalzesc destul de repede, pe atat de repede se si racesc, spre deosebire de cele din fonta, care isi pastreaza energia termica mai mult timp. In ceea ce priveste designul, se poate constata o adevarata revolutie in domeniul caloriferelor. Designerii au inceput sa acorde din ce in ce mai multa importanta imbinarii rolului termic cu cel decorativ, pentru ca acestea sa poata fi incadrate cat mai armonios in spatiul locuintei nostre.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Mai multe

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button