Jucariile – bucuria copiilor!

Jucariile nu mai reprezinta de multa vreme niste banale miniaturi, ci, dimpotriva odata cu evolutia  tehnologiei si a mentalitatilor au ajuns sa reprezinte un adevarat microunivers ordonat si sistematizat.

Astfel, fie ca vorbim de jucarii pentru fete sau pentru baieti, fie ca vorbim de jucarii pentru sport si aer liber sau despre jucarii electronice, ceea ce putem afirma cu certitudine este faptul toate au rolul de a invata copilul sa cunoasca lumea care il inconjoara.
Vom vorbi asadar despre cateva categorii de jucarii si le vom explica rolul in dezvoltarea intelectulala a copilului.

Jocurile puzzle
Jocurile puzzle, alaturi de jocurile de asamblare, incastrare, constructive, de clasare sau de ordonare, fac parte din categoria jocurilor care dezvolta capacitatea senzoriala si intelectuala.
Astfel, puzzle-urile sunt in mod special concepute pentru a antrena copilul sa descopere, sa clasifice, sa memoreze, sa rationeze, sa asambleze, sa reflecte, sa aplice o ratiune logica.
In plus, aceste tipuri de jucarii au avantajul ca cel mic poate vedea un rezultat clar: a terminat jocul deci va avea in fata ochilor imaginea reconstituita.

Mingiile
Mingiile fac parte din categoria jucariilor pentru sport si aer liber, alaturi de tricicleta, balon, cerc, coarda, popice, balansoar sau tobogan.
Rolul jucariilor din acesta categorie este acela de a invata copilul sa se serveasca mai bine de corpul sau si sa-si stapaneasca gesturile.

Prin urmare, in clipa in care un copil se joaca cu o minge, isi dezvolta totodata coordonarea gestului si a echilibrului.
In plus, atunci cand foloseste o jucarie din acesta categorie, copilul face miscarea necesara evitarii sedentarismului.

Papusile
Papusile fac parte din categoria jucariilor afective. Specifice fetitelor, aceste tipuri de jucarii permit celor mici sa-si exprime afectiunea, tandretea sau chiar agresiviatea.Prin relatia pe care o stabileste cu o papusa, copilul invata sa creeze legaturile cele mai durabile.

Masinutele
Masinutele fac parte din categoria jucariilor pentru baieti, impreuna cu camioanele si roboteii.
Astfel, in vreme ce fetitele prefera papusile, pentru a-si indeplini rolul de mini-gospodine, baieteii sunt atrasi de obiectele dinamice care pot fi folosite activ. Ei isi imita astfel parintii sau se pun in pielea diferitelor personaje din povesti, cum ar fi pompierii, aviatorii sau mecanicii de locomotive.

Jucariile electronice
Cum traim intr-o lume a tehnologiei, era de asteptat sa avem si jucarii electronice.
Laptopurile de jucarie sunt foarte indragite de catre cei mici, datorita faptului ca acopera o gama larga de activitati.
O astfel de jucarie serveste intra-adevar scopului educational, beneficiind de jocuri si activitati acoperind limbajul, ortografia, gramatica, muzica, logica si matematica.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Mai multe

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button