Cum să faci economii mâncănd inteligent
În zilele noastre, oamenii nu acorda atentie cantitatii de mancare pe care o cumpara si apoi o arunca la gunoi, in intreaga lume fiind irosite 1,3 miliarde de tone de alimente anual. Costul total se ridica la 750 de miliarde de dolari, in fiecare an, potrivit Organizatiei pentru Mancare si Agricultura de pe langa ONU.
Mancarea este irosita peste tot, atat la producator, cat si la consumator. Exista insa metode prin care o asemenea problema poate fi rezolvata inteligent, urmarea fiind economisirea unor sume destul de mari.
Atentie la eticheta
Daca vrei sa arunci un aliment despre care crezi ca a expirat, ar fi bine sa te gandesti mai bine. Cel mai bun test este cel oferit de miros, nu de eticheta.
Multi producatori vor sa-si protejeze brandul si indica o perioada de valabilitate mai mica, pentru a se asigura ca evita orice fel de neplaceri. Asta nu insemana neaparat ca alimentele s-au stricat exact in ultima zi ce apare pe ambalaj.
Ne batem joc de noi si de semenii nostri: alimente de sute de miliarde de dolari, aruncate anual
Alegeri inteligente
Fructele si legumele nu trebuie neaparat sa fie cele mai frumoase din raft pentru a fi gustoase. Nu ezita sa cumperi si sa consumi produse care au mici imperfectiuni. Acestea vor fi eliminate usor, iar diferenta se va simti inclusiv in buzunarul tau.
Cumparaturi mai putine
Atunci cand mergi la cumparaturi este bine sa iei scurte pauze in care sa analizezi ceea ce ai cumparat. Multi producatori ofera cantitati mai mari din produsele lor, la un pret avantajos. E bine de stiut ca nu intotdeauna ai nevoie de o asemenea cantitate, ea putand ajunge usor in cosul de gunoi.
Invata-i si pe ceilalti
A sti sa faci economii prin astfel de masuri nu este de ajuns. Trebuie sa ii inveti si pe ceilalti membri ai familiei tale sa faca acelasi lucru. Schimbarile pe care fiecare dintre voi le face pot aduce economii mai mari in bugetul familiei.